Anyż – Naturalny olejek eteryczny

29.00 

Anyżowy olejek eteryczny ma charakterystyczny aromat czarnej lukrecji. Od czasów starożytnych anyż był używany jako przyprawa i środek aromatyzujący do wielu potraw i napojów.

Wysyłka w ciągu 24 godzin
Zadzwoń do nas: 22 243 96 46

Opis

Anyżowy olejek eteryczny ma charakterystyczny aromat czarnej lukrecji.  Od czasów starożytnych anyż był używany jako przyprawa i środek aromatyzujący do wielu potraw i napojów.
Anyż, zwany również anyżem lub Pimpinella anisum, to roślina pochodząca z tej samej rodziny co marchew, seler i pietruszka.

anyz

Właściwości: 

  • przeciwpadaczkowe,

  • przeciwreumatyczne,

  • antyseptyczne,

  • przeciwgrzybiczne,

  • przeciwskurczowe,

  • uspokajające,

  • wspomagające trawienie,

  • wykrztuśne,

  • owadobójcze,

  • przeciwpasożytnicze,

  • moczopędne,

  • pobudzające laktację.

Olej z nasion anyżu zazwyczaj zawiera (E) -anetol, foenikulinę i estragol. (E)-anetol i estragol, które są podstawowymi składnikami nadającymi charakterystyczny lukrecyjny aromat. Olejek anyżowy ma właściwości rozluźniające mięśnie. Dodany do olejku do masażu pomaga złagodzić ból i dyskomfort mięśni.

Zastosowanie:

  • aromaterapia,
  • do odświeżaczy powietrza,
  • do masażu,
  • do produkcji świec,
  • sen: skroplić róg poduszki olejkiem eterycznym, aby ułatwić zasypianie,
  • pranie: dodać olejek do proszku do prania lub skropić nim ubrania,
  • odkurzanie: nasączyć gazik i wciągnąć go na początku odkurzania, w celu aromatyzowania powietrza,
  • wycieraczka: skropić olejkiem eterycznym wycieraczkę pod drzwiami domu lub w aucie,
  • samochód: nasączyć wyschnięta choinkę samochodową lub uzupełnić pusty wkład do odświeżaczy powietrza.


Bardzo ważne jest, aby przed użyciem rozcieńczyć olejek anyżowy olejkiem nośnikowym np. z czarnuszki, kokosowym. 

Nie należy stosować bezpośrednio na skórę. Olejek anyżowy nie miesza się z wodą. Nie należy również spożywać pełnowartościowego olejku anyżowego ani wlewać go do kapsułek przeznaczonych do stosowania doustnego.

Skład INCI:
Oleum illicium verum

Pojemność: 12ml

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Anyż – Naturalny olejek eteryczny”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.